Spaghetti perfetto

Składniki:

  • makaron Barilla Spaghetti i odrobinę Farfalle,
  • pomidory krojone z puszki,
  • 1 średnia cebula,
  • 50 g prawdziwego masła,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • świeża bazylia,
  • 1 papryczka chilli,
  • sól,
  • parmezan do posypania.

Sposób przygotowania:

Wstawiamy wodę na makaron i zabieramy się za przygotowanie sosu.
Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni. Cebulę i chilli kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Chwilę podsmażamy, do momentu aż się zeszkli i dokładamy pomidory z puszki, całość solimy i mieszamy od czasu do czasu. Gdy składniki się połączą dodajemy leciutko posiekane lub najlepiej całe liście świeżej bazylii. Sos jest już gotowy i możemy go odstawić na bok. Kiedy woda na makaron zacznie się gotować, solimy ją i wrzucamy makaron. Gotujemy al dente według zaleceń na opakowaniu, odcedzamy i łączymy z makaronem. Podajemy posypany parmezanem i przyozdobiony listkiem bazylii.
Smacznego!

[Przepis przygotowała p. Aurelia]

Zainspiruj się smakami Lacjum!