Rzymski makaron
Rzym, a tak naprawdę jego mieszkańcy, są szalenie dumni ze swojej kuchni. Stołeczne kulinaria jak w soczewce skupiają, to co w kuchni włoskiej jest najlepsze. Widać to - nawet gołym okiem - na talerzu z makaronem.…
Czytaj więcej >Makarony na Sycylii
Włosi pielęgnują swoje kulinarne zwyczaje z wyjątkową pieczołowitością. Najbardziej zaś są przywiązani do tradycji regionalnych, tych, wśród których wyrośli. Świetnie widać to na Sycylii. Największa wyspa morza…
Czytaj więcej >SMAKI WENECJII WEDŁUG BARTKA KIEŻUNA, ZWYCIĘZCY I EDYCJI BARILLA CUP
Wenecja zachwyca przybyszów ze wszystkich stron. Bogata i długa historia dała światu miasto piękne, znane z mieszkańców dumnych ze swego pochodzenia, świadomych wyjątkowości miejsca swego urodzenia. A jaka jest…
Czytaj więcej >Pasterska kuchnia Sardynii
Sardynia jest drugą, zaraz po Sycylii, pod względem wielkości wyspą na Morzu Śródziemnym. Jest to kolejny wspaniały włoski region wart odwiedzenia i poznania jego tajemnic oraz kuchni. Dzięki swojemu położeniu –…
Czytaj więcej >Kampania pizza, makaron i owoce morza
Kampania, znana tez pod nazwą Campania felix – szczęśliwy kraj, swoją nazwę zawdzięcza bardzo żyznej wulkanicznej ziemi, znajdującej się okolicach Wezuwiusza. Jest to ten region Włoch, którego kuchnia jest…
Czytaj więcej >Bogactwo Emilii-Romagna
Kuchnia regionu Emilia-Romania charakteryzuje się niezwykłą różnorodnością. Dzieje się tak, gdyż, rozciąga się między wybrzeżem morza Adriatyckiego, a Piemontem. Dzięki takiemu położeniu można doświadczyć…
Czytaj więcej >Lacjum, zgłębiając tajniki spaghetti carbonara
Lacjum, region znajdujący się nad brzegiem Tybru. Położone jest między Apeninami a Morzem Tyrreńskim. Region z niezwykle bogatą i barwną historią, uważany za kolebkę państwa rzymskiego. Stolicą Lacjum jest Rzym,…
Czytaj więcej >Toskania mniej znana
Toskania jeden z najbardziej kochanych regionów Włoch, co roku przyciąga miliony turystów z całego świata. Kraina położona w środkowych Włoszech, a dokładniej w Apeninach Północnych, sięgająca do dwóch mórz:…
Czytaj więcej >Sycylia wyspa mafii, wulkanu Etna oraz… przepysznego jedzenia!
Sycylia jest największą włoską wyspą i jednocześnie należy do największych wysp basenu Morza Śródziemnego. Od wielu lat objęta jest autonomią. Dzieli się na dziewięć regionów: Agrigento, Ragusa, Siracua, Trapanii,…
Czytaj więcej >W krainie pesto, czyli... Ligurii
Liguria, to piękny region położony nad morzem, w północno-zachodniej części Włoch. To właśnie tutaj zobaczyć można słynne Portofino i odwiedzić miasto Krzysztofa Kolumba, czyli Genuę. Nazwa regionu pochodzi od…
Czytaj więcej >