Spaghetti perfetto
Składniki:
- makaron Barilla Spaghetti i odrobinę Farfalle,
- pomidory krojone z puszki,
- 1 średnia cebula,
- 50 g prawdziwego masła,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- świeża bazylia,
- 1 papryczka chilli,
- sól,
- parmezan do posypania.
Sposób przygotowania:
Wstawiamy wodę na makaron i zabieramy się za przygotowanie sosu.
Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni. Cebulę i chilli kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Chwilę podsmażamy, do momentu aż się zeszkli i dokładamy pomidory z puszki, całość solimy i mieszamy od czasu do czasu. Gdy składniki się połączą dodajemy leciutko posiekane lub najlepiej całe liście świeżej bazylii. Sos jest już gotowy i możemy go odstawić na bok. Kiedy woda na makaron zacznie się gotować, solimy ją i wrzucamy makaron. Gotujemy al dente według zaleceń na opakowaniu, odcedzamy i łączymy z makaronem. Podajemy posypany parmezanem i przyozdobiony listkiem bazylii.
Smacznego!
[Przepis przygotowała p. Aurelia]
Zainspiruj się smakami Lacjum!