BOmBOWY makaron z kurczakiem i cukinią
Składniki (na 2 porcje):
- 300 g bobu,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 cebula,
- 1 pojedynczy filet z kurczaka,
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina,
- 150 ml bulionu z kurczaka,
- 1/3 szklanki śmietany 18%,
- 1 cukinia,
- garść szpinaku,
- szczypiorek,
- 10 pistacji.
Sposób przygotowania:
1. Bób wrzucić na osolony wrzątek i ugotować do miękkości z łyżką kminku. Odcedzić i obrać ze skórek. Makaron Barilla ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
2. Na patelnię wlać oliwę, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją co chwilę mieszając. Dodać kurczaka pokrojonego w kosteczkę, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć.
3. Wlać wino i gotować przez kilka minut. Wlać gorący bulion, dodać pokrojoną cukinię, wymieszać i gotować przez kilkanaście minut pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać śmietanę.
4. Dodać obrany bób, opłukany i posiekany szpinak i wymieszać. Odstawić z ognia, posypać szczypiorkiem i posiekanymi pistacjami.
Smacznego!
[Przepis przygotowała p. Magdalena]