Farfalle z zielonym pesto i zapiekanym pod pomidorami bakłażanem

Składniki na zapiekanego bakłażana:

  • 1 bakłażan,
  • 2 duże pomidory malinowe,
  • 1 szalotka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 mała papryczka chili,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki świeżego tymianku,
  • 2 łyżki świeżego oregano,
  • sól, pieprz do smaku,
  • parmezan według uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory malinowe umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na opcję góra-dół. Pieczemy przez 30-40 minut. Po tym czasie skórka zacznie odchodzić od pomidorów, co ułatwi ich obieranie.
  2. Bakłażan kroimy na krążki o grubości pół centymetra. Solimy, pieprzymy z dwóch stron i skrapiamy oliwą.
  3. W międzyczasie drobno siekamy czosnek, chili i cebulkę. Delikatnie szklimy na patelni na małym ogniu z 1 łyżką oliwy.
  4. Wyjmujemy pomidory z piekarnika, obieramy ze skórki i dodajemy wraz z ziołami na patelnię z cebulką, czosnkiem i chili ustawioną na średnim ogniu. Razem dusimy przez 10 minut.
  5. Układamy bakłażany w lekko naoliwionym naczyniu żaroodpornym poziomo, ale tak, żeby na siebie krążki nachodziły. Przykrywamy sosem pomidorowym. Pieczemy w piekarniku przez kolejne 20 minut.

Składniki na zielone pesto: 

  • 1 cukinia,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 szalotka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • łyżka parmezanu,
  • garść świeżej bazylii,
  • garść świeżej pietruszki,
  • 400 gramów makaronu Barilla Farfalle.

Sposób przygotowania: 

  1. Gdy nasz bakłażan znajduje się w piekarniku, możemy zabrać się za zielone pesto. W tym celu siekamy czosnek i cebulkę. Cukinię i paprykę kroimy w kosteczkę. Na 4 łyżkach oliwy rumienimy szalotkę, następnie dodajemy paprykę. Po 10 minutach wrzucamy cukinię i czosnek. Całość dusimy prze kolejne 10 minut. Solimy i popieprzymy do smaku.
  2. Całą zawartość patelni miksujemy razem z pietruszką i bazylią. Pesto jest już gotowe.
  3. W międzyczasie w dużym garnku z 1 łyżką soli gotujemy wodę na makaron. Przygotowujemy makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy. Mieszamy z cukiniowo-pietruszkowym pesto.
  4. Makaron z pesto podajemy wraz z zapiekanymi pomidorami i bakłażanem. Posypujemy parmezanem według uznania.

Smacznego!

[Przepis przygotowała p. Kasia]