Penne Rigate Barilla ze szpinakiem, chorizo i kremem balsamico

Składniki:

  • 250g Makaronu Penne Rigate Barilla,
  • 150g Szpinaku baby,
  • 1 cebula czerwona,
  • 100g oliwki czarne,
  • 100g chorizo,
  • 3 pomidory,
  • parmezan,
  • krem balsamico,
  • słodka czerwona papryka w proszku,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzaną patelnie wrzuć chorizo pocięte w półplasterki i zmniejsz ogień, kiedy lekko się wytopi dodaj cebulę pociętą w pióra oraz rozdrobnione oliwki, całość dopraw ziołami prowansalskimi oraz słodką papryką.
  2. Makaron Penne Rigate Barilla ugotuj „al dente” w osolonej wodzie.
  3. Dodaj odcedzony makaron na patelnie i wymieszaj ze wszystkimi składnikami, dodaj szpinak i mieszając poczekaj jak zredukuje się jego objętość.
  4. Na koniec dodaj pomidory pokrojone w kostkę bez gniazd nasiennych i całość polewamy oliwą. Na talerzach posyp makaron Parmezanem i polej kremem balsamico.

Smacznego!

[Przepis przygotował p. Paweł]

Zainspiruj się smakami Toskanii: zobacz >