BOmBOWY makaron z kurczakiem i cukinią

Składniki (na 2 porcje):

  • 300 g bobu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 cebula,
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka,
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 150 ml bulionu z kurczaka,
  • 1/3 szklanki śmietany 18%,
  • 1 cukinia,
  • garść szpinaku,
  • szczypiorek,
  • 10 pistacji.

Sposób przygotowania: 
1. Bób wrzucić na osolony wrzątek i ugotować do miękkości z łyżką kminku. Odcedzić i obrać ze skórek. Makaron Barilla ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
2. Na patelnię wlać oliwę, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją co chwilę mieszając. Dodać kurczaka pokrojonego w kosteczkę, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć.
3. Wlać wino i gotować przez kilka minut. Wlać gorący bulion, dodać pokrojoną cukinię, wymieszać i gotować przez kilkanaście minut pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać śmietanę.
4. Dodać obrany bób, opłukany i posiekany szpinak i wymieszać. Odstawić z ognia, posypać szczypiorkiem i posiekanymi pistacjami.
Smacznego!

[Przepis przygotowała p. Magdalena]