Zgłoszenie

Aneta

Zupa z piekarnika z farfalle i kabanosem

Głosy:  1/1 23

Składniki:

2 szkl. makaronu Barilla farfalle
150 g kabanosów drobiowych 100%
1/2 papryki czerwonej
kilka liście botwinki
1 litr bulionu warzywnego (zrobiłam na domowej bulionetce)
100 g śmietany 30%
70 g tartej mozzarelli
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Do naczynia żaroodpornego wsypujemy suchy makaron farfalle Barilla i oprószamy połową tartej mozzarelli. Na makaronie układamy plasterki kabanosów, paprykę pokrojoną w cienkie paski i liście botwinki (można je posiekać).
Gorący bulion mieszamy ze śmietaną, doprawiamy do smaku i zalewamy zawartość naczynia. Wierzch oprószamy resztą mozzarelli i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut – makaron będzie miękki, a mozzarella na wierzchu lekko się zrumieni. W zupie będzie się potem przyjemnie ciągnąć 😉

Składniki w naczyniu można równie dobrze dowolnie wymieszać przed wstawieniem do piekarnika – ja tego nie zrobiłam z premedytacją, bo to był element zaskoczenia domowników 😉 myśleli, że na obiad podam zapiekankę i się miło zaskoczyli 😀