Zgłoszenie

Monika

Zupa minestrone z pesto bazyliowo pietruszkowym

Głosy:  0

Składniki:
150 g marchwi,
3 łyżki oliwy z oliwek,
1 biała cebula,
3 ząbki czosnku,
300 g zielonej cukinii,
1 średnia zielona papryka,
1 średnia czerwona papryka,
100 g brokułu,
400 g pomidorów krojonych bez skórki (1 puszka),
400 g sosu pomidorowego z warzywami (Zucchini & Aubergine Barilla),
makaron fusilli Barilla,
1 płaska łyżeczka cukru,
sól do smaku,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
mieszanka przypraw włoskich do smaku,
½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej,
mielona papryka ostra do smaku,
ok. 500 ml wody,
pesto:
2 garście świeżej naci pietruszki,
3 garście świeżych listków bazylii,
4o g startego sera grana padano,
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego,
sól do smaku,
pieprz czarny mielony do smaku,
3 łyżki słonecznika,
ok. 100 -150 ml oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Przygotowujemy warzywa:
Marchew kroimy w plasterki, czosnek w drobną kosteczkę, papryki oczyszczamy i kroimy w większą kostkę, cebulę w wiórka, cukinię w kostkę, a brokuły dzielimy na mniejsze różyczki.
W dużym garnku o szerokim dnie rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, marchew, czosnek, cukier i podsmażamy kilka minut często mieszając. Następnie dodajemy papryki i nadal podgrzewamy często mieszając. Kiedy warzywa będą al dente dodajemy cukinię, całość przesmażamy ok. 4 min. Dodajemy pomidory krojone bez skórki, sos pomidorowy z warzywami, brokuły i dolewamy gorącej wody. Doprawiamy pieprzem, solą, mieloną papryką łagodną i ostrą, przyprawami włoskimi, mieszamy, przykrywamy pokrywką, całość dusimy do połączenia się smaków ok. 10 min.
W tym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.
Rada: makaron można gotować z warzywami, ale oddzielne gotowanie sprawi, że będzie go można dodać tyle ile każdy lubi, więcej lub mniej. Jeśli zupa będzie za gęsta można dolać więcej wody, ale nie za dużo.
Pesto:
Nać pietruszki, bazylię, ser, słonecznik, miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy przyprawy (sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy) dolewamy stopniowo olej i miksujemy. Pesto powinno być gęste.
Zupę podajemy z makaronem i pesto. Można posypać po wierzchu startym serem grana padano.
Smacznego