Zgłoszenie

Paulina

zieLOVE barilla

Głosy:  1/1 7

Lato w pełni, warto wykorzystać sezonowe warzywa do przyrządzenia letniego posiłku.
Dziś na obiad skojarzymy w parę Pana Boba i Panią Cukinie,( które już są wszędzie dostępne na straganach), ponieważ oba warzywa są zielone danie będzie bardzo zdrowe.

Do naszego zielonego spaghetti potrzeba:
0,5 cebuli, kilka plastrów szynki, 200 g cukinii, 100 g śmietana, 50 g ser żółty, 3 żółtka, 150 g makaron, 3 ząbki czosnku, 100 g ugotowanego i obranego bobu, garść świeżego szpinaku

Ugotuj makaron według zaleceń z opakowania w osobnym garnku, cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, jak się ładnie zeszkli dodaj pokrojoną szynkę. Do patelni dodaj pokrojoną w pół talarki cukinie, chwilę podsmaż aż cukinia będzie miękka, wtedy dodaj ugotowany bób, lekko wymieszaj. Połącz makaron z warzywami z patelni, wymieszaj i smaż na małym ogniu. Przypraw ulubionymi przyprawami polecam lubczyk, bazylię i oregano, będzie bardziej zielono na talerzu, a smak będzie bardzo ziołowy, pamiętaj o soli i pieprzu.
W wysokiej szklance wymieszaj żółtka ze śmietaną i pokrojonym w kostkę serem, mieszankę dodaj do ciepłego makaronu, zwiększ moc palnika do średniej aż zacznie się ścinać i roztapiać ser. Przygotowane danie udekoruj świeżym szpinakiem.