Zgłoszenie

Maria

Zielona tarta grzechu warta

Głosy:  1/1 24

Ciasto:
200 g mąki
100 g masła (zimnego)
1 jajko
sól

Wszystkie składniki wyrabiamy w misce rękami. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia na ok 3 godziny.

Farsz:
1/2 opakowania Pesto Alla Genovese Barilla
300 ml kwaśnej śmietany
3 jajka
pomidory koktajlowe
mozzarella w małych kulkach

Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę. Nakłuwamy widelcem, obciążamy (np. fasolą) i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Rozbijamy jajka, dodajemy śmietanę i pesto Barilla. Mieszamy i wylewamy na zapieczone ciasto. Pieczemy ok 10 minut. Po tym czasie na wierzchu układamy połówki pomidorków i kulki mozzarelli. Zapiekamy jeszcze ok 15 minut.