Zgłoszenie

Anna

Włoski MiszMasz

Głosy:  1/1 27

Składniki:
– 1 opakowanie makaronu Barilla Mezze Penne Tricolore
– oliwa z oliwek
– duża garść oliwek
– 1 duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– mała czerwona papryka
– pół kilo mięsa wołowego mielonego
– oregano, bazylia, czerwona papryka, sól, pieprz (po około pół łyżeczki)
– 1,5 szklanki passaty
– 6 dużych pomidorów
– garść szpinaku
– bazylia
– mozarella

Przepis:
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodać pokrojone paprykę i oliwki, a po około 5 minutach mięso mielone. Dusić przez 15 minut na małym ogniu, po czym doprawić przyprawami. Do całości wrzucić 4 pokrojone w kosteczkę pomidory oraz passatę, wymieszać.
W międzyczasie ugotować makaron al dente z odrobiną soli.
Farsz mięsny wymieszać z odcedzonym makaronem i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Posypać startą mozarellą i piec około 15 minut w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku. Po tym czasie naczynie wyjąć, i udekorować zapiekankę: na 1/3 kładziemy świeże liście szpinaku i bazylii, na 1/3 plasterki mozarelli, a na pozostałą 1/3 pokrojone w plastry pomidory. Tak podpiec 5 minut.
Podawać skropioną na świeżo oliwą.
Oto mamy gotową propozycję dla wybrednych 🙂 Dla każdego coś dobrego, zależy którą część będzie chciał spróbować! Voila 🙂