Zgłoszenie
Składniki:
makaron Barilla Filini Wermicelles – 10 dkg
dorsz świeży – 500 – 800 dkg
włoszczyzna młoda – 1 pęczek
cebula biała – 1
liść laurowy – 1
pieprz – 3 ziarnka
ziele angielskie – 2 ziarnka
pieprz mielony – do smaku
sól – do smaku
pomidor malinowy – 1
jajko małe – 1
bułka tarta – 3-4 łyżki
mąka do obtoczenia pulpetów – 2 łyżki
oliwa z oliwek/ olej rzepakowy – do podsmażenie cebuli
sok z połowy cytryny
świeża posiekana bazylia, oregano, tymianek
Wykonanie:
Rybę (bez głowy i ogona) wypatroszyć, umyć, włożyć do garnka z pokrojonymi warzywami, liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem w ziarenkach i solą. Gotować 20 minut. Sprawdzić, czy ryba i warzywa są miękkie. Warzywa wyjąć z garnka i drobno pokroić. Rybę wyłożyć na talerz. Wywar odcedzić przez sitko do dwóch garnuszków.
Rybę dokładnie obrać. Część odłożyć (kawałki), a z drugiej części zrobić malutkie pulpeciki.
Pulpety:
Mięso rybie ostudzić i przemielić przez maszynkę. Posolić, popieprzyć, dodać sok z cytryny, jajko, bułkę tartą, posiekaną zieleninę. Cebulę pokroić drobno i przysmażyć na oliwie. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Mokrymi rękoma ulepić malutkie pulpeciki, obtoczyć w mące.
Do jednej części gotującego się rosołu wrzucić pulpeciki. Wpierw 2 na próbę. Na 3 minuty. Jeśli by się rozpadały, do mięsa dodać jeszcze trochę bułki tartej i ponowić próbę. Następnie ugotować resztę pulpetów. Do drugiego garnuszka z gotującym się rosołem rybim wrzucić pokrojony drobno i obrany ze skórki pomidor. Pogotować chwilkę.
Makaron ugotować wg przepisu, wyłożyć na 2 talerze. Do jednego wlać zupę rybną z pulpetami. Do kolejnego rosół rybny z pomidorami. Następnie wyłożyć kawałki obranego dorsza i posypać zieleniną. Od razu podawać.