Zgłoszenie

Magdalena

Włoska niespodzianka czyli Maccheroni niejedną ma twarz

Głosy:  1/1 2

500g makaronu Barilla MACCHERONI
Do części zielonej:
½ brokułu
80g zielonych oliwek
3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
Różyczki brokułu gotujemy w osolonej wodzie 5 minut. Odcedzamy i rozgniatamy widelcem. Czosnek i oliwki kroimy na plasterki. Podsmażamy chwilkę na oliwie, następnie dodajemy brokuły. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut.

Do części białej:
pęczek bazylii
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
Składniki razem miksujemy przygotowując pesto.

Do części czerwonej:
200g mięsa mielonego wołowego
1 cebula
1 marchewka
1 ząbek czosnku
½ czerwonej papryki
1 puszka pomidorów bez skórki (ok.300 ml)
3 łyżki oliwy
sól, pieprz, oregano, tymianek
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy. Podsmażamy chwilę na oleju dodając startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Podduszone warzywa przekładamy do miski, a na patelni na odrobinie oliwy przesmażamy mięso. Następnie dodajemy warzywa i zmiksowane pomidory. Dusimy wszystko na małym ogniu 15-20 minut doprawiając solą, pieprzem, oregano, tymiankiem.

Makaron gotujemy al dente, dzielimy na trzy części. Każdą część wsypujemy do innego sosu. Mieszamy. Podajemy w dowolnej kompozycji. Smacznego!