Zgłoszenie

Diana

Wegańska pasta z kurkami i szafranem

Głosy:  1/1 118

SKŁADNIKI (2 porcje):

500 gram kurek
1/2 paczki ulubionego makaronu Barilla Collezione Casarecce Siciliane
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 gałązki świeżego tymianku
pół pęczka natki pietruszki
olej kokosowy
kurkuma
pół łyżeczki szafranu
pieprz czarny
różowa sól himalajska

PRZYGOTOWANIE:

Kurki oczyszczamy na sucho pędzelkiem, a następnie delikatnie myjemy, odkładamy na ręcznik kuchenny, by obciekły z wody. Odcinamy końcówki, a większe grzyby kroimy na drobne kawałki.Na rozgrzaną patelnię dodajemy 3 łyżki ekologicznego oleju kokosowego, a gdy się rozpuści dodajemy kurki i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 12 minut. (W międzyczasie gotujemy makaron w osobnym garnku, wg instrukcji na opakowaniu). Następnie dodajemy posiekaną cebulę, mieszamy i dusimy 3 minuty. Dodajemy rozdrobniony czosnek, mieszamy, chwilę podsmażamy bez przykrycia. Następnie dodajemy pieprz i sól himalajską do smaku. Dodajemy listki z 1 gałązki tymianku, energicznie mieszamy. Dodajemy odrobinę kurkumy i szafranu. Następnie dodajemy natkę pietruszki i ponownie pod przykryciem na wolnym ogniu podduszamy, żeby natka puściła sok. Do patelni dokładamy ugotowany i odcedzony makaron i wszystko mieszamy. Porcje układamy na talerze. Posypujemy świeżą natką pietruszki. Serwujemy natychmiast. Smacznego!
Uwaga!
Można palce lizać 😉