Zgłoszenie
SKŁADNIKI (2 porcje):
500 gram kurek
1/2 paczki ulubionego makaronu Barilla Collezione Casarecce Siciliane
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 gałązki świeżego tymianku
pół pęczka natki pietruszki
olej kokosowy
kurkuma
pół łyżeczki szafranu
pieprz czarny
różowa sól himalajska
PRZYGOTOWANIE:
Kurki oczyszczamy na sucho pędzelkiem, a następnie delikatnie myjemy, odkładamy na
ręcznik kuchenny, by obciekły z wody. Odcinamy końcówki, a większe grzyby kroimy na
drobne kawałki.Na rozgrzaną patelnię dodajemy 3 łyżki ekologicznego oleju kokosowego, a
gdy się rozpuści dodajemy kurki i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 12 minut.
(W międzyczasie gotujemy makaron w osobnym garnku, wg instrukcji na opakowaniu).
Następnie dodajemy posiekaną cebulę, mieszamy i dusimy 3 minuty. Dodajemy rozdrobniony
czosnek, mieszamy, chwilę podsmażamy bez przykrycia. Następnie dodajemy pieprz i sól
himalajską do smaku. Dodajemy listki z 1 gałązki tymianku, energicznie mieszamy.
Dodajemy odrobinę kurkumy i szafranu. Następnie dodajemy natkę pietruszki i ponownie pod
przykryciem na wolnym ogniu podduszamy, żeby natka puściła sok. Do patelni dokładamy
ugotowany i odcedzony makaron i wszystko mieszamy. Porcje układamy na talerze.
Posypujemy świeżą natką pietruszki. Serwujemy natychmiast. Smacznego!
Uwaga!
Można palce lizać 😉