Zgłoszenie

Magdalena

Wędzony makaron Bavette z rodzynkami, pieczoną papryką i chrustem z boczku

Głosy:  0

Oto przepis na danie łączący moje ukochane smaki, skomponowane w idealną całość.

Składniki :
– 200 g makaronu Barilla Bavette
– pieczona czerwona papryka
– 1 łyżka wędzonej mielonej papryki
– boczek w plastrach
– garść rodzynek
– świeży tymianek
– ząbek czosnku

Przygotowanie :

1. W piekarniku piekę kawałki czerwonej papryki a po upieczeniu pozbywam je skórki i kroję na mniejsze części.

2. Makaron gotuję w osolonej wodzie maksymalnie 7 minut – Lubię, kiedy jest al dente! 🙂

3. W międzyczasie, na suchej, rozgrzanej patelni, griluję z każdej strony kilka plastrów surowego, podwędzanego boczku. Gotowy, chrupiący już boczek osuszam z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem.

4. Tłuszcz z boczku (pozostały na patelni) łączę z dużą ilością wędzonej papryki, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i moimi ulubionymi rodzynkami, które są tutaj składnikiem obowiązkowym. Całość lekko podgrzewam, aby rodzynki nabrały pożądanej miękkości.

5. Łączę wszystkie składniki z ugotowanym makaronem. Chrusty z boczku można pokruszyć lub zaserwować obok. Całość posypuję świeżym tymiankiem.

Bon Appetit!