Zgłoszenie

Anna

Tuńczyk w ‚mocnym’ sosie z pomidorkami cherry

Głosy:  1/1 39

Składniki:
(przepis dla około 3 osób)

-250 g pomidorków cherry
-natka pietruszki
-3 łyżki przecieru pomidorowego
-1 cebula
-1,5 kieliszka wina (ja użyłam białe półsłodkie)
-oliwa do smażenia
-2 małe puszki tuńczyka w sosie własnym
-sól/pieprz do smaku
-mielone płatki papryki chilli
-400g makaronu Barilla (ja wykorzystałam tagliatelle)

Potrzebne do przygotowania: patelnia

Przygotowania rozpoczęłam od rozgrzania oliwy na patelni. W tym czasie posiekałam drobno cebulę i dodając ją na patelnię, lekko zeszkliłam. Następnie dodałam posiekanej natki pietruszki (nie rozdrabniałam jej mocno). Zawartość patelni zalałam winem i pozwoliłam mu delikatnie się zredukować. Wtedy na patelnię wyłożyłam przecier pomidorowy i dokładnie wymieszałam składniki.
Otworzyłam tuńczyka, pozbawiając go około połowy zawartości sosu. Pozostałą część warto zachować – całość ma wtedy lepszą konsystencję i smak. Rozdrobnioną widelcem rybę dodałam na patelnię i doprawiłam solą/pieprzem oraz mielonymi płatkami papryki chilli (lubię te danie w lekko ostrzejszej wersji).

W ostatniej kolejności na patelnię trafiły przepołowione pomidorki cherry. Dosłownie chwila wystarczy aby lekko zmiękły. Takie są najlepsze – nierozlatujące się, ale jednak delikatne.
Danie podałam z ugotowanym w między czasie makaronem tagliatelle.