Zgłoszenie

Sylwia

Tortiglioni z mieloną wołowiną i wieprzowiną w sosie pomidorowym.

Głosy:  0

Składniki:
-makaron tortiglioni;
-mielona wołowina – 150g;
-mielona wieprzowina – 150g;
-pomidory w puszce;
-przecier pomidorowy;
-cukinia;
-szalotka;
-cebula czerwona;
-czosnek;
-ser parmezan;
-sól;
-pieprz;
-mielona papryka peperoni;
-świeża bazylia;
-oliwa.
Przygotowanie:
Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i wrzuć mięso. Dodaj szczyptę pieprzu, soli i paprykę. Mieszaj i wysmaż wszystko porządnie.W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć posiekaną cukinię.Po ok. minucie smażenia dodaj szalotkę, czosnek i czerwoną cebulę.Kiedy wszystko się zarumieni dodaj mięso. Na małym ogniu mieszaj wszystko ok. pięciu minut. Spróbuj i dopraw do smaku.Do garnka dodaj pomidory. Przecier należy rozcieńczyć, wtedy będzie najlepszy.Mieszając zagotuj sos. Zmniejsz gaz do minimum, przykryj garnek i pozostaw sos na ok. godzinę. Mieszaj co kilka minut, by nic się nie przypaliło.Ugotuj makaron al dente, odcedź i dodaj do sosu.
Wymieszaj wszystko, wyłóż na talerz, zetrzyj ser i udekoruj bazylią. Smacznego!