Zgłoszenie

Anna

Tagliatelle z kurkami na bulionie grzybowo-tymiankowym.

Głosy:  1/1 2

Składniki:
Bulion:
-włoszczyna (marchew, pietruszka, liście selera naciowego, 1/2 cebuli, ząbek czosnku, liście pietruszki)
-garść świeżych gałązek tymianku
-garść wypłukanych, namoczonych i odsączonych prawdziwków
-1 l. wody

Wszystkie składniki zalać wodą, dodać połowę łyżeczki soli i pieprz do smaku. Całość parzyć w temperaturze około 90 stopni (nie gotować). Po około godzinie bulion przecedzić.

Pozostałe składniki:
-1 szklanka kurek (oczyszczonych)
-świeże gałązki tymianku
-2 ząbki czosnku
-1/2 szklanki białego wina
-parmezan
-oliwa z oliwek

Wstawić wodę na makaron z łyżeczką soli i łyżką oliwy z oliwek. W tym czasie na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Na gorącą oliwę wrzucić rozgniecione ząbki czosnku i smażyć do uwolnienia aromatu. Czosnek wyjąć i dodać kurki. Podsmażać około 3-4 minut. Całość podlać białym winem i odparować alkohol. Wrzucić garść posiekanego tymianku i zalać szklanką bulionu grzybowego. Dusić około 5 minut. Równolegle ugotować makaron. Po ugotowaniu go al dente należy dodać go kurek w bulionie. Dla wykończenia dodać dużą garść tartego parmezanu. Podawać z białym winem. Smacznego.