Zgłoszenie

Aleksandra

Tagliatelle z grzybami, dynią i orzechami laskowymi

10 tyg 2017
Głosy:  0

Grzyby umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Dynię obrać ostrym nożem ze skóry i pokroić na centymetrową kostkę, cebulę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy, dodać cebulę i lekko zeszklić, następnie dodać dynię i smażyć na niedużym ogniu przez około 5-7 minut.
Dodać grzyby, smażyć przez kolejne 3 minuty.

W międzyczasie ugotować makaron na al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu ( czyli gotujemy 5 min ).

Na patelnię wlać połowę szklanki białego wina i wrzucić świeże zioła, dusić na najmniejszym ogniu aż do wchłonięcia wina, następnie dodać ponownie połowę szklanki i ponownie dusić aż do wchłonięcia.
Usunąć gałązki ziół, doprawić solą, pieprzem, gałką i pieprzem ziołowym.

Ugotowany i odcedzony makaron przełożyć na moment przed podaniem do sosu, delikatnie wmieszać go w gorący sos dyniowo – grzybowy i przełożyć na talerze. Posypać orzechami laskowymi oraz sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i jeść.