Zgłoszenie

Luiza

Tagliatelle z bobem, szparagami i groszkiemm cukrowym z delikatnym sosem cytrynowo- koperkowy.

Głosy:  0

Składniki :
Garść bobu
Garść groszku cukrowego
4 wierzchołki szparagów
4 plasterki suszonej szynki wieprzowej (Speck delle alpi)
Ząbek czosnku
Łyżka masła
2 łyżeczki śmietany 18%
1 cytryna
Ok 50g parmezanu tartego na drobnych oczkach
Łyżka pokrojonego koperku
4 gniazdka makaronu Taglitelle Barilla

Przygotowanie :

1.Bób, szparagi i groszek cukrowy ugotować
wcześniej . Bób należy obrać .
2. Na patelnie wrzucamy maslo , następnie pokrojony w drobna kosteczkę czosnek oraz poszarpana szynkę .
3. Dodajemy sok z połowy cytryny, wrzucamy ugotowany i obrany wcześniej bób ,posypujemy delikatnie koperkiem i mieszamy.
4. Podsypujemy wszystko delikatnie parmezanem i czekamy az sie rozpuści .
5. W szklance mieszamy śmietanę z łyżeczka cytryny,koperku i dodatkiem pieprzu .
6. Na patelnie wrzucamy groszek cukrowy oraz szparagi . Całość mieszamy doprawiamy pieprzem. (Radzę uważać z solą gdyż większość produktów gotowana jest w osolonej wodzie , a niektóre same w sobie sa słone jak szynka czy parmezan )
7. Gdy wszystko sie połączy wrzucamy ugotowany makaron i zalewamy śmietaną. Wszystko delikatnie mieszamy do połączenia .
8. Całość przekładamy na talerze i posypujemy parmezanem 🙂

Smacznego