Zgłoszenie

Jan

Tagliatelle al Ragu ze świeżymi prawdziwkami

Głosy:  1/1 98

Składniki:
250g makaronu Barilla Tagliatelle all’Uovo
250g świeżych prawdziwków
1 czerwona cebula
1 marchewka
1 seler
1 ząbek czosnku
1 gałązka rozmarynu
5 pomidorów
250ml bulionu wołowego
300g mielonej wołowiny
1/2 kieliszka czerwonego wina
natka pietruszki
parmezan
sól morska, świeżo zemilony pieprz
oliwa

Przepis:
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i następnie pokroić w kostkę.
Cebulę, marchew, seler i czosnek posiekać w drobną kostkę.
Następnie na rozgrzanym rondlu podsmażyć podsmażyć na oliwie pokrojone warzywa wraz z rozmarynem koło 4 minut, dodać pokrojone prawdziwki oraz po 3 minutach mięso wołowe. Gdy mięso się zarumieni, wlać wino i w momencie kiedy odparuje dodać pokrojone pomidory oraz bulion. Zagotować, zmniejszyć ogień i następnie gotować koło 2 godzin, mieszając od czasu do czasu, do momentu redukcji płynu.
W osobnym garnku zagotować wodę, dodać makaron i gotować 5 minut. Następnie odcedzić, wymieszać z sosem i pozostawić na 5 minut. Przed podaniem, posypać tartym parmezanem oraz natką pietruszki.
Bon Apetit!