Zgłoszenie

Patrycja

Spaghetti z sosem paprykowym i mięsnymi kuleczkami

Głosy:  1/1 177

Składniki:
makaron Barilla Bavette nr.13 lub inny
1 papryka czerwona
1 papryka zielona lub żółta
1 średniej wielkości cebula
2 małe pomidory
ząbek czosnku
15dkg mięsa mielonego
łyżka ketchupu
oliwa z oliwek
pół łyżeczki cynamonu
odrobina imbiru
kolendra
szczypiorek
sól i pieprz

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Przez około 30min pieczemy wydrążone papryki, pomidory, oraz cebulę. Po wyjęciu z piekarnika warzywa blendujemy z ząbkiem czosnku, oliwą z oliwek, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem.
2. mięso mielone mieszamy z łyżką ketchupu, imbirem, cynamonem, kolendrą oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Formujemy małe kulki które smażymy na rozgrzanej patelni.
3. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Ugotowany makaron polewamy sosem, dodajemy mięsne kuleczki a całość posypujemy szczypiorkiem.
Bon appetit!