Zgłoszenie

Marta

Spaghetti z krwetkami i sosem szafranowym

Głosy:  1/1 94

Składniki na 2 porcje

200 g spaghetti
20 krewetek średnich lub ok 12 dużych /mogą być wstępnie gotowane lub surowe/
1 ząbek czosnku – posiekany
1/2 szklanki wina
3 łyżki śmietany 30%
spora szczypta szafranu
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
– szafran zalać winem i odstawić na kilka minut
– spaghetti ugotować wg przepisu na pudełku
– na patelni dobrze rozgrzać oliwę i wrzucić krewetki. Podsmażyć z obu stron po 30 sekund /surowe po 1 minucie/
– dodać czosnek i smażyć ok 30 sekund aż zacznie pachnieć
– wlać wino z szafranem, odparować tak aby zostało mniej niż połowa
– dodać śmietanę, szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz
– dodać spaghetti, zamieszać aż zgęstnieje i wyłożyć na talerz
– skropić delikatnie oliwą z oliwek

Smacznego!