Zgłoszenie

Monika

Spaghetti z karmelizowaną marchewką i zielonym kalafiorem

Głosy:  1/1 1

Czasem wystarczy kilka składników połączonych, dobrze doprawionych, by powstało z nich danie niebanalne w smaku oryginalne. Makaron spaghetti Barilla z karmelizowaną marchewką i różyczkami zielonego kalafiora połączyłam, solą himalajską i mieszanką przypraw chilli doprawiłam, świeżą bazylię dodałam i proste danie w kilka chwil przygotowałam. To danie smaczne, zdrowe, kolorowe i smakowo wyjątkowe.

Składniki na 2 porcje:
100 g makaronu spaghetti n. 5 Barilla,
2 młode duże marchewki,
1/3 kalafiora zielonego,
sól himalajska świeżo mielona do smaku,
mieszanka przypraw chilli świeżo mielona do smaku,
3 łyżki oleju rzepakowego,
½ łyżeczki cukru,
świeże listki bazylii.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy warzywa.
Marchewki dokładnie myjemy (nie potrzeba obierać), kroimy w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy marchewkę, podsmażamy na wolnym ogniu, posypujemy cukrem i nadal podsmażamy, raz na jakiś czas mieszamy.
Kalafiora dzielimy na jak najmniejsze różyczki, odcinamy łodygi.
Kiedy marchewka będzie al dente dodajemy kalafiora, doprawiamy solą, całość podsmażamy delikatnie mieszając. Kalafior ma być chrupiący.
Na sam koniec dodajemy makaron, mieszankę przypraw chilli do smaku i mieszamy.
Spaghetti podajemy z listkami świeżej bazylii.