Zgłoszenie

Monika

Spaghetti z jarmużem, bobem, zieloną pietruszką i czerwoną cebulą

Głosy:  0

Składniki:
150 g makaronu spaghetti n.5 Barilla,
1 duża czerwona cebula,
1 płaska łyżeczka cukru,
2 łyżki oliwy z oliwek,
50 g liści świeżego jarmużu bez stwardniałych łodyg,
150 g ugotowanego i obranego bobu,
sól do smaku,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
mieszanka przypraw chili świeżo mielona do smaku,
ser świeżo starty grana padano,
pęczek zielonej pietruszki.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy warzywa.
Cebulę kroimy w wiórka i podsmażamy z dodatkiem cukru na rozgrzanej oliwie.
Liście jarmużu sparzamy wodą z dodatkiem cukru i soli (po ½ łyżeczce, dzięki temu zachowa ładny kolor). Do podsmażonej cebuli dodajemy jarmuż, sól, pieprz, chili i przesmażamy, często mieszając ok. 4 min. Dodajemy bób, makaron, bardzo drobno posiekaną pietruszkę i podgrzewamy, delikatnie mieszając. Spaghetti podajemy z startym serem.
Smacznego