Zgłoszenie

Patrycja

Spaghetti z cukinią, kurkami i pomidorem na białym winie

Głosy:  0

Składniki dla 2 – 3 osób:

makaron spaghetti Barilla – ilość wg uznania
1 małą cukinia
2 – 3 średnie pomidory malinowe
garść kurek
1 cebula
3 ząbki czosnku
100 ml białego wina
świeże zioła np tymianek, oregano czy bazylia – opcjonalnie, ale warto 🙂
masło 1 łyżka
oliwa, sól, pieprz
twardy ser np parmezan, cheddar

Wykonanie:

Makaron wrzucamy na wrzątek, solimy i gotujemy al dente.
Na patelnię, na rozgrzaną oliwę wrzucamy kurki i cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, po 2 – 3 min dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz cukinię i mieszamy, podlewamy białym winem i dusimy ok 5 min. Po tym czasie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory malinowe. Teraz jest też dobry moment, aby dodać świeże zioła. Chwilę dusimy i mieszamy od czasu do czasu. Na koniec dodajemy masło w celu zagęszczenia sosu. Jeśli ktoś może i się nie boi masła, warto dodać go więcej – gdy posmakujecie, będziecie wiedzieć o co chodzi, gdy posmakujemy. Masło sprawi, że sos będzie zawiesisty i bardziej … maślany czyli jednym słowem smaczniejszy. Doprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem.
Smacznego 🙂