Zgłoszenie

Monika

Spaghetti w pesto z rukoli i kwiatkami bazylii

Głosy:  1/1 2

Składniki:
pesto:
garść rukoli,
3 łyżki słonecznika,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
½ łyżeczki pieprzu cytrynowego,
100 ml oleju rzepakowego,
ponadto:
150 g makaronu spaghetti n. 5 Barilla,
kwiatki bazylii czerwonej i tajskiej,
płatki sera grana padano,
sól do gotowania makaronu.

Przygotowanie:
Pesto:
Do blendera wkładamy rukolę, słonecznik, wlewamy olej rzepakowy i miksujemy. Doprawiamy pieprzem czarnym i cytrynowym do smaku, ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji.
Makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.
Na patelni podgrzewamy pesto, łączymy z makaronem.
Makaron w pesto podajemy z kwiatkami bazylii i płatkami sera.
Rada: ser kroimy za pomocą nożyka do warzyw, dzięki temu uzyskamy z niego płatki.
Smacznego