Zgłoszenie

Elżbieta

Spaghetti po sycylijsku.

Głosy:  1/1 5

Składniki;
15 dag makaronu spaghetti Barilla
100 ml oliwy z oliwek extra vergine + do posmarowania formy
1 bakłażan
35 dag mielonej wołowiny
1 posiekana cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
400 ml pokrojonych pomidorów z puszki pelati
1 łyżka sosu worcester
sól, pieprz, bazylia lub oregano posiekane
60 g posiekanych czarnych oliwek (w plasterki)
1 papryka ( kolor dowolny)
10 dag startego parmezanu

Przygotowanie;
Bakłażana umyć, a następnie pokroić na plastry około 5mm. i w odrobinie oliwy zrumienić je z każdej strony a następnie odsączyć na papierowych ręcznikach. Mięso mielone , posiekaną cebulę oraz starty czosnek zrumienić na patelni z odrobiną oliwy, ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Następnie dodać pomidory oraz przecier pomidorowy a także sos worcester, przyprawy oraz zioła. Dusić około 15 min. Następnie dołożyć oliwki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić kolejne 15 min. W osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy ugotować makaron al. dente, odcedzić i dodać do sosu.Posypać serem i dokładnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 17Cm lub 20 cm. natłuścić oliwą, dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Spód i boki tortownicy wyłożyć plastrami bakłażana. W środku umieścić makaron z sosem i przykryć pozostałymi plastrami bakłażana. Zapiekać w nagrzanym do 200C piekarniku około 40 min. Po wyjęciu z pieca odczekać kilka minut a następnie wyłożyć na półmisek do góry dnem. Zdjąć papier i podawać.

Danie wygląda bardzo efektownie a smakiem przypomina tradycyjne spaghetti po bolońsku. Próbując jeden kawałek „tortu” nie można mu się oprzeć! przekonaj się sam! 😉