Zgłoszenie

Aurelia

Spaghetti in Italia

Głosy:  1/1 29
  • Makaron Barilla Spaghetti,
  • Pomidory krojone w puszce,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 papryczka chilli,
  • Świeża bazylia,
  • 3 łyżki prawdziwego masła,
  • oliwa z oliwek,
  • sól

Przygotowujemy sos.
Oliwę z masłem rozgrzewamy na patelni, dodajemy drobno posiekaną cebulkę, a gdy owa cebulka pięknie nam się zeszkli wrzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli. Tutaj sami decydujemy ile papryczki dodajemy w zależności od tego czy wolimy sos łagodny czy też ostry. Sos mieszamy od czasu do czasu i łączymy z pomidorami z puszki, na sam koniec dodajemy lekko posiekane lub całe liście świeżej bazylii. Ważne jest, aby dodać ją na końcu ponieważ wtedy zachowają swój niepowtarzanly aromat. Całość doprawiamy solą i odstawiamy na bok.
Pora na makaron. Przygotowujemy go wtedy gdy sos jest już gotowy ponieważ musi być podany na ciepło. Wstawiamy wodę, solimy dopiero gdy zacznie się gotować. Na wrzącą wrzucamy makaron i gotulemy al dente. Odcedzamy i podajemy z sosem. Ozdabiamy listkiem bazylii.
Smacznego:)