Zgłoszenie

Justyna

spaghetti con le vongole

Głosy:  1/1 4

750 g świeżych omułków
200 g makaronu Spaghetti Barilla
250 ml białego półwytrawnego wina
300 g pomidorów
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
30 g pecorino romano
0,5 cytryny
przyprawy: pieprz świeżo mielony, sól
Omułki dokładnie oczyszczam w chłodnej wodzie. Odstawiam.
W dużym garnku zagotowuję wodę i solę.
Gotuję makaron na pół-twardo i odcedzam. Chłodzę pod zimną wodą. Odstawiam.
Pomidory kroję w kostkę, a czosnek w plastry.
Na patelni rozgrzewam masło. Wrzucam czosnek i smażę około 30-40 sekund. Wrzucam pomidory i smażę 3-5 minut.
Zalewam winem i duszę chwilę. Dodaję sok i skórkę otartą z cytryny.
Na patelnię dokładam mule. Przykrywam pokrywką i duszę 5 minut.
Zdejmuję pokrywkę. Jeśli są małże, które się nie otworzyły – wyrzucam.
Na patelnię dodaję makaron i ser. Mieszam intensywnie i podgrzewam.
Dodaję porwaną natkę i przyprawiam pieprzem.
Podgrzewam i podaję od razu – najlepiej na patelni, żeby jak najdłużej podtrzymać temperaturę.
I do tego lampka wina, na bazie którego przygotowałam sos.
Pycha!