Zgłoszenie

WIOLETA

Spaghetti bolognese po mojemu

Głosy:  1/1 2

Składniki :
– 50 dag mięso mielone wołowo-wieprzowe
– 10 dag boczku
– 1 cebula
– 1 marchewka
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy
– 3 średnie pomidory
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– 100 ml wywaru mięsnego
– sól
– pieprz
– oregano (najlepiej świeże)
– parmezan
– 30 dag makaronu spaghetti
– (opcjonalnie 1 szkl wina półwytrawne czerwone)
Przygotowanie:
1 Cebulę i czosnek obrać i poszatkować. Marchewkę umyć obrać i pokroić w kostkę.Cebulę z czosnkiem i boczkiem pokrojonym w drobną kostkę podsmażyć.
2.Kolejno dodać mięso mielone, marchewkę i pomidory sparzone obrane z skórki i pokrojone w ćwiartki. Dodać przecier i wywar, dusić na małym ogniu przez około 20 min. Przyprawić solą pieprzem i oregano.Można dodać wino i dusić aż odparuje.
3.Spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu, rozłożyć na talerzach i posypać parmezanem.