Zgłoszenie

Aurelia

Spaghetti Barilla

Głosy:  1/1 3

Makaron Spaghetti,
pomidory krojone w puszce,
1 cebula,
1 papryczka chilli,
świeża bazylia,
3 łyżki prawdziwego masła,
oliwa z oliwek,
sól

Sos:
Oliwę z masłem rozgrzewamy na patelni, dodajemy drobno posiekaną cebulkę, a gdy owa cebulka pięknie nam się zeszkli wrzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli. Tutaj sami decydujemy ile papryczki dodajemy w zależności od tego czy wolimy sos łagodny czy też ostry. Sos mieszamy od czasu do czasu i łączymy z pomidorami z puszki, na sam koniec dodajemy lekko posiekane lub całe liście świeżej bazylii. Ważne jest, aby dodać ją na końcu ponieważ wtedy zachowają swój niepowtarzanly aromat. Całość doprawiamy solą i odstawiamy na bok.
Makaron:
Przygotowujemy go wtedy gdy sos jest już gotowy ponieważ musi być podany na ciepło. Wstawiamy wodę, solimy dopiero gdy zacznie się gotować. Na wrzącą wrzucamy makaron i gotulemy al dente. Odcedzamy i podajemy z sosem. Ozdabiamy listkiem bazylii.
Smacznego 🙂