Zgłoszenie

Henryka

Spaghetti alla bolognese

Głosy:  0

400 g spaghetti, 2 puszki pomidorów w zalewie,2 cebule,2 ząbki czosnku,300 g zmielonej chudej wołowiny, łyżka koncentratu pomidorowego,1/3 oliwy z oliwek ,sól,oregano,bazylia,tymianek,200 g parmezanu, kieliszek czerwonego wina,1 marchewka,1 łodyga selera naciowego.
Cebulę obrać, umyć, posiekać ,czosnek zmiażdżyć. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Seler umyć i obrać (jak rabarbar), pokroić w plasterki o grubości do 0,5 cm. Cebulę włożyć na rozgrzany tłuszcz i podsmażyć bez zrumienienia. Do cebuli dodać mięso, marchew i selera i smażyć, rozgniatając tworzące się grudki. Zalać pomidorami w zalewie, dodać koncentrat. Dusić pod przykryciem, mieszając co pewien czas. Wlać wino ,doprawić solą i ziołami. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, osączyć. Polać sosem i udekorować startym w cienkie wiórki parmezanem.