Zgłoszenie

Ewa

Spaghetti a’la ala carbonara z cukinią

Głosy:  0

2 porcje
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
Makaron Spaghetti Barilla– 150 gram
Boczek – 100 gram
Mascarpone – 2 kopiaste łyżki (ok 120 gram)
Śmietana 30% – 1 łyżka
Ser grana pado – 50 gram
Żółtka – 2 sztuki
Cukinia – ½
Czosnek – 1 ząbek
Natka pietruszki – kilka gałązek
Sól, pieprz, pomidorki koktajlowe

1. Gotujemy makaron (8 minut).
2. Boczek kroimy w kostkę, cukinię myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w plasterki.
3. Boczek przesmażamy na patelni na złoto, zdejmujemy do miseczki, tłuszcz po smażeniu delikatnie zlewamy, zostawiamy odrobinę i smażymy cukinię oraz posiekany drobno ząbek czosnku.
4. Natkę pietruszki drobno siekamy. W miseczce mieszamy na jednolitą masę: mascarpone, śmietanę, żółtka, dodajemy natkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
5. Na patelnię z cukinią wykładamy przecedzony makaron, dodajemy masę jajeczną. Mieszamy delikatnie, chwilę podgrzewamy.
6. Podajemy. posypując danie uprażonym boczkiem oraz przyozdabiając pomidorkami.

Smacznego!