Zgłoszenie

Bartek

SPAGHETTI AL TONNO

Głosy:  1/1 78

SKŁADNIKI

2 PORCJE
170 g makaronu spaghetti
4 łyżki oliwy extra virgin
1/2 cebuli, drobno posiekanej
300 g pomidorów bez skórek z sosem pomidorowym z puszki
świeże zioła, oregano lub tymianek
słoiczek tuńczyka w oliwie lub w puszce
opcjonalnie: 3 fileciki anchois w oleju, 2 łyżki kaparów, tarty parmezan

Rozgrzać patelnię z oliwą, zeszklić cebulę. Dodać fileciki anchois oraz kapary jeśli używamy, chwilę razem podsmażyć. Dodać pokrojone pomidory wraz z sosem pomidorowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Gotować aż sos zgęstnieje, przez około 5 – 7 minut.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Do sosu dodać świeże zioła i tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem, można posypać parmezanem.