Zgłoszenie

Marta

Spaghetti al pomodoro

Głosy:  1/1 38

Składniki:
• 300 g makaronu Spaghetti Barilla
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
• ½ papryczki chili
• ½ łyżeczki mielonej słodkiej wędzonej papryki
• 1 łyżka oliwy
• 60g czarnych oliwek
• sól
• pieprz
• świeża bazylia
• tarty ser parmezan

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie (ok. 2-3 minut krócej niż zaleca producent). Odcedzamy i odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną ostrą papryczkę i wędzoną paprykę. Smażymy wszystko kilka minut aż cebula się zarumieni po czym zalewamy pomidorami z puszki – w sezonie można użyć świeżych pomidorów. Dusimy aż nadmiar płynów odparuje. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy oliwki, odcedzony makaron i posiekaną bazylię. Dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze.
Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem.
Smacznego!