Zgłoszenie

Mateusz

spagetti czarno-białe (z konfitowanym czosnkiem oraz pastą z oliwek Kalamata)

Głosy:  1/1 3

Obieramy główkę czosnku. Wsadzamy do słoika typu weck, zalewamy oliwą z oliwek, tak aby cały czosnek został przykryty. Wsadzamy do piekarnika na 95 stopni na 90 minut. W międzyczasie przygotowujemy pastę z oliwek Kalamata (oliwki pozbawiamy pestek i mielimy na pastę w blenderze). Po upieczeniu czosnku przeciskamy go przez praskę do czosnku. Następnie łączymy z przygotowaną wcześniej pastą z oliwek, oraz do tego dodajemy 5-6 łyżek oliwy w której konfitował się czosnek. Do tego przepisu przygotowujemy makaron Spagetti nr 5. Gdy makaron będzie już gotowy, odcedzamy zostawiając makaron w garnku. Do makaronu dodajemy naszą pastę i delikatnie łączymy z makaronem. Doprawić solą i pieprzem. Po nałożeniu na talerz posypujemy parmezanem.