Zgłoszenie
Składniki:
1 szklanka makaronu ( przed ugotowaniem )
1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
1 mała czerwona papryczka peperoni
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
4 łyżki ciepłej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie sałatki zaczynamy od zrobienia dressingu. Suszone zioła prowansalskie
zalewamy 4 łyżkami ciepłej wody i odstawiamy. W tym czasie zioła zmiękną i dodatkowo
uwolnią swój aromat.
Siekamy drobno czosnek i następnie rozcieramy go z solę. Tak przygotowaną
„pastę” dodajemy do przestudzonego „wywaru” z ziół. Dolewamy do
całości dobrej jakości oliwę z oliwek.
Następnie siekamy drobno papryczkę peperoni ( bez pestek ). Mieszamy ją z ugotowanym makaronem, bobem oraz zrobionym wcześniej dressingiem.
Gotową sałatkę odstawiamy do lodówki – po około godzinie jest najlepsza do konsumpcji.