Zgłoszenie

Bartosz

Sałatka makaronowa z tuńczykiem i dodatkami

Głosy:  1/1 4

Pyszna sałatka, która robi furorę na każdej domowej imprezie.

Sałatka makaronowa z tuńczykiem i dodatkami

Składniki:
1) 200 g makaronu Fusilli Barilla
2) 2 puszki tuńczyka w oleju
3) brokuł
4) 4 jajka
5) ok. 4 łyżki kaparów
6) ok. 6 łyżek czarnych oliwek
7) 6 pomidorków koktajlowych
8) kilka listków bazylii
9) 5 łyżek majonezu
10) 300 ml jogurtu greckiego
11) sól, świeżo zmielony czarny pieprz
12) sok z połowy cytryny
13) maggi
14) 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
1. Jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy i kroimy w ósemki.
2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
3. Brokuły oczyszczamy, dzielimy na różyczki i wkładamy do gorącej wody i gotujemy około 5 minut, po czym osączamy je.
4. Listki bazylii kroimy w paseczki.
5. Kapary i oliwki osączamy na sitku. Oliwki kroimy w plasterki.
6. Tuńczyka osączamy na sitku (olej zostawiamy do sosu) i delikatnie rozdrabniamy widelcem.
7. Pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki (w zależności od upodobania).
8. Przygotowujemy sos: mieszamy majonez z jogurtem oraz dwiema łyżkami oleju z tuńczyka. Następnie dodajemy sól, świeżo zmielony czarny pieprz, kilka kropli maggi oraz sok z połowy cytryny i wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Opcjonalnie do sosu możemy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
9. Do miski przekładamy makaron oraz pozostałe składniki tj. tuńczyka, jajka, pomidory, brokuły, oliwki oraz kapary i sos i wszystko delikatnie mieszamy. Posypujemy posiekanymi listkami bazylii i kilkoma plasterkami czarnych oliwek.

Smacznego!