Zgłoszenie

Monika

Sałatka farfalle na szpinaku z krążkami z polędwiczki

Głosy:  1/1 13

Makaron to idealny dodatek do sałatek. Kilka ulubionych składników jak ze sobą połączymy, odpowiednio doprawimy to zapewne będzie nam smakować i częściej z makaronem będziemy takie dania serwować.

Składniki: 4 porcje
200 g makaronu farfalle Barilla,
2 cebule szalotki,
16 pomidorków koktajlowych,
4 garście świeżego szpinaku,
1 nieduża polędwiczka wieprzowa,
50 g serka śmietankowego,
listki świeżej kolendry,
100 ml oliwy z oliwek,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
3 mini papryczki chili,
1 łyżka soku z cytryny,
1 ząbek czosnku.

Przygotowanie:
Polędwiczkę myjemy, kroimy w plasterki po skosie i każdy z nich delikatnie rozbijamy palcami. Doprawiamy sola i pieprzem. Nakładamy na mięso niewielką ilość serka i układamy jeden koło drugiego liście szpinaku. Mięso zawijamy w mini roladkę zaczynając od dłuższego boku. Mają być cieniutkie, następnie zwijamy je pojedynczo w folię spożywczą i gotujemy na parze ok. 10 min. Mięso po wystygnięciu kroimy na plasterki.
Makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie i przelewamy zimną przegotowaną wodą.
Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny, skruszonymi papryczkami chili, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przestudzony makaron mieszamy z pomidorkami pokrojonymi na ćwiartki, cebulą pokrojoną w paseczki i dodajemy oliwę z oliwek.
Na talerzu układamy liście szpinaku, na nim makaron z warzywami, dodajemy krążki z polędwiczki, listki kolendry i doprawiamy do smaku.
Jeśli lubimy bardziej ostre dania to możemy dodać więcej papryczki chili.
Smacznego