Zgłoszenie

Monika

Rigatoni z podsmażonymi warzywami z nutą wędzonej papryki

Głosy:  1/1 1

Kalafior, cukinia, kalarepa, brokuły to warzywa sezonowe, bardzo, ale to bardzo zdrowe. Można z nich przeróżne pyszności gotować, zjadać ich do woli, niczego sobie nie żałować. Kalorii mało mają, bo dużą ilość wody w sobie zawierają. Polecam makaron z podsmażonymi warzywami, doprawiony fajnymi przyprawami. Zmieszany z bazylią, szczypiorkiem z ogródka świeżo zerwanym i serem posypanym. Danie dla całej rodzinki, żeby miały zdrowe i uśmiechnięte minki.
Składniki:
• 250 g rigatoni Barilla,
• ½ dużej kalarepy,
• 1 biała cebula,
• ½ kalafiora,
• ½ brokułu,
• 1 mała cukinia,
• 3-4 łyżki oleju rzepakowego,
• pieprz czarny grubo mielony do smaku,
• sól do smaku,
• 1 kopiasta łyżeczka przypraw, suszone pomidory z chili,
• pęczek szczypiorku,
• ½ mielonej słodkiej papryki wędzonej,
• 2 garście listków świeżej bazylii,
• ser żółty grana padano.
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, kalarepę i cukinię w słupki, a brokuł i kalafior dzielimy na mniejsze różyczki.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy warzywa.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę z kalarepą. Następnie dodajemy brokuły i cukinię, całość podsmażamy często mieszając, doprawiamy solą.
Kalafior i brokuły powinny być al dente.

Rada: żeby jeszcze przyśpieszyć czas podsmażania, można na chwile przykryć pokrywą, pod wpływam pary szybciej zmiękną.

Dodajemy ugotowany makaron, doprawiamy pieprzem, papryką wędzoną, suszonymi pomidorami z chili i mieszamy.

Szczypiorek siekamy, bazylię kroimy na mniejsze kawałki (jeśli listki są duże).

Do makaronu z warzywami dodajemy szczypiorek, bazylię i podajemy z świeżo startym serem, kto ile lubi.
Smacznego!