Zgłoszenie

Ewa

Prawdziwe spaghetti

10 tyg 2017
Głosy:  0

Na patelni podsmażamy drobno pokrojone: cebule (2 sztuki), kawałek selera naciowego, marchewki (2 sztuki). Przekładamy do dużego garnka. Następnie na patelni podsmażamy kilka minut około 0,7kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowe). Tak podsmażone mięso przekładamy do garnka, w którym znajdują się podsmażone warzywa. Dolewamy szklankę bulionu, następnie dodajemy puszkę krojonych pomidorow, kilka łyżeczek koncentratu i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem. We Włoszech dobre spaghetti gotuję się kilka godzin, by smaki dobrze przeszły się z mięsem. Dlatego proponuję gotować spaghetti conajmniej 2-3 godziny. Po tym czasie podsmażamy na patelni boczek pokrojony w niewielką kostkę i dodajemy do garnka z gotujacym się spaghetti. Na koniec doprawiamy spaghetti bazylią, oregano i pieprzem.
Do spaghetti idealny będzie makaron Barilla. Zwykle używam makaronu „Barilla spaghetti”, ale dobry będzie także makaron „Barilla bavette”. Należy pamiętać, by makaronu nie gotować przesadnie długo. Odpowiedni czas gotowania sprawi, że makaron będzie idealnie sprężysty.
Ugotowany makaron przekładamy na talerz. Na makaron nakładamy nasz sos. Spaghetti możemy posypać tarty parmezanem lub ewentualnie serem żółtym. Tak przygotowane spaghetti jest bardzo dobre i zdrowe 🙂 Warto czasem zrezygnować z gotowych sosów i przygotować własnoręcznie to pyszne danie.
Smacznego!