Zgłoszenie

Monika

Pomidorowe Spaghetti z serem Mozzarella i Camembert

Głosy:  1/1 1

SKŁADNIKI:

2 szklanki wody
1 marchewka
1 mała cebulka
2 łyżki przecieru pomidorowego
2/3 szklanki ketchupu pikantnego
łyżka śmietany 18 %
2 łyzki mleka
1 łyżka mąki
sól do smaku
1 łyżeczka vegetty
pieprz do smaku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka masła
pół sera typu mozzarella
pół pomidora
gałązka świeżego kopereku
kawałek pora

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do garnka z wodą wsypujemy 1 łyżkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy makaron Barilla Spaghetti i na ok. 8 minut pozostawiamy, niech się gotuje. Następnie odlewamy wodę i pozostawiamy pod przykryciem jeszcze na 10 minut.

W rondelku ruzpuszcamy masło i dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i podobnie marchewkę, obie podsmażamy.
Następnie wlewamy 2 szklanki wody i wsypujemy sól, pieprz, paprykę i cukier. Mieszamy ketchup z koncentratem i wlewamy do rondelka, dokładnie mieszamy i gotujemy całość około 10 minut. Tymczasem w garnuszku rozrabiamy mleko ze śmietną i mąką, póki nie pozbędziemy się grudek. Nieco gorącego sosu wlewamy do kubeczka i mieszamy zawartość, a następnie powoli wlewamy do rondla cały czas mieszając. Sos zagotowujemy.

Do garnka z makaronem wlewamy sos z rondelka, wrzucamy pokrojoną w kostkę mozzarellę, ser camembert i pomidor. Dodajemy też drobno posiekany por oraz nieco natki. Wszystko delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze. Na koniec dekorujemy koperkiem.

Przygotowanie dania zajmie około 30-40 minut, a każdy naje się do syta !