Zgłoszenie

Katarzyna

Podpalane trofie z szynką parmeńską

10 tyg 2017
Głosy:  0

Składniki dla 2 osób:
• 120 g makaronu trofie Barilla
• 5 plasterków szynki parmeńskiej
• niewielka cebula
• ok 10 oliwek
• 100 g sera koziego w roladzie
• 2 ząbki czosnku
• łyżka masła klarowanego
• przyprawy: po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu, po 1/4 łyżeczki tymianku, oregano, słodkiej papryki
• 25 ml brandy
• 2 łyżki kaparów
• tarty parmezan do posypania
• rukola

Przygotować wszystkie składniki: szynkę pokroić na mniejsze kawałki, cebulę w drobną kostkę, oliwki w talarki, a ser kozi na kawałki. Czosnek rozetrzeć z odrobiną soli.
Ugotować makaron al dente, odlać (zostawić z ¼ szklanki wody) i przelać zimną wodą.
Podczas gotowania makaronu rozgrzać na dużej patelni masło i krótko obsmażyć szynkę. Dodać cebulę i czosnek, dokładnie wymieszać i chwilę razem smażyć. Wmieszać ser kozi i wszystkie przyprawy.
Trzymając patelnię na małym ogniu wlać brandy i podpalić. Gdy płomień zgaśnie odstawić patelnię z ognia. Wmieszać oliwki i kapary. W razie potrzeby rozrzedzić wodą po gotowaniu makaronu.
Makaron wyłożyć na talerze. Polać sosem. Podawać obsypane rukolą i startym parmezanem