Zgłoszenie

Karolina

Płaty Lasagne z morszczukiem

Głosy:  1/1 151

Składniki na 3 osoby:

6 płatów Lasagne Barilla
400g morszczuka
1 łyżeczka cząbru
1 cytryna (skórka też)
25g masła
25g mąki
ok. 300ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
średnia cukinia
garść pomidorków cherry
oliwa
koperek
ser parmezan ok. 60g
szczypta ostrej papryki
pieprz
sól

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, na papierze układamy morszczuka, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy cząbrem, szczyptą soli i pieprzu, ścieramy skórkę z cytryny oraz kładziemy na każdy filet plasterek cytryny. Wstawiamy do piekarnika na ok 20 min, aż zrumieni się. Dobrze też sprawdzi się Łosoś.

W międzyczasie wstawiamy wodę w dwóch garnkach (większy na makaron, mniejszy na cukinię). Cukinię myjemy i kroimy obieraczką do warzyw na cienkie, wąskie plasterki. Gdy ugotuje się woda w mniejszym garnuszku, dodajemy szczyptę soli oraz łyżkę masła. Wrzucamy cukinię i podduszamy ok 2-3 minut. Następnie odcedzamy.
Kiedy zagotuje się woda w większym garnku, dorzucamy sól i wsadzamy płaty Lasagne. Gotujemy ok 5 minut. Płaty nie skleiły się.

Sos beszamelowy, robimy zasmażkę z masła i mąki, po czym dolewamy pomału mleka. Mieszamy, aż składniki połączą się i stworzą kremową całość. Na koniec dodajemy sól do smaku, szczyptę gałki muszkatołowej, trochę sera i szczyptę ostrej papryki.

Ugotowane płaty Lasagne (po dwa na osobę) przekładamy na talerz, delikatnie polewamy sosem beszamelowym, kładziemy po kawałku ryby, dodajemy pokrojone na połówki pomidorki cherry. Obok nakładamy cukinię. Całość skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny, posypujemy koperkiem oraz odrobiną sera parmezan.