Zgłoszenie

Monika

Pieczarkowe spaghetti z jajkiem w koszulce z dodatkiem świeżego pieprzu

Głosy:  1/1 1

makaron barilla spaghetti
5 szt. pieczarek
masło
śmietana 18%
1/2 cebuli
1 jajko
10 g sera np pecorino
sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na 2 łyżkach masła. Pokrojone w plastry pieczarki smażymy od czasu do czasu mieszając, solimy. Gdy zmiękną dodajemy 3 łyżki śmietany, mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Po zagotowaniu sosu odstawiamy z ognia i dodajemy odsączony gorący makaron, mieszamy z sosem.
Jajko wybijamy delikatnie aby się nie rozpłynęło do pojemnika. Gotujemy wodę z octem i szczyptą soli, gdy woda wrze mieszamy wodę tworząc wir i wlewamy jajko. Białko powinno idealnie okryć żółtko, gotujemy 2 minuty mieszając wodę, zdejmujemy z ognia i jeszcze trzymamy w wodzie przez 1 minutę.
Gotowy makaron połączony z sosem wykładamy ładnie na talerz, posypujemy wiórkami sera, wykładamy jajko na wierzch i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego.