Zgłoszenie

Andrzej

Piadina z pesto, tomino, prosciutto i rukolą

Głosy:  1/1 8

Składniki na ciasto (4-5 porcji):
200 g mąki
120 ml ciepłej wody
30 g smalcu
szczypta soli
pół łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na nadzienie:
włoska szynka surowa
ser tomino lub brie
pomidorki koktajlowe
rukola
zielone pesto Barilla

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy na gładkie, miękkie ciasto do czasu aż przestanie się przyklejać do rąk. Odstawiamy na kilka godzin (a najlepiej do następnego dnia, żeby odpoczęło). Żeby nie wyschło przykrywamy miskę folią spożywczą. Podsypujemy stolnicę mąką, dzielimy ciasto na 4-5 równych kulek. Każdą z nich wałkujemy do grubości ok 1 mm. Tak przygotowane piadiny wrzucamy na suchą, bardzo mocno rozgrzaną patelnię i podpiekamy z jednej strony. Zdejmujemy ciasto z patelni i układamy placki na blacie przypieczoną stroną w górę. Smarujemy połowę piadiny pesto, układamy na nim kolejno plasterki sera, dwa zmierzwione plasterki szynki i kilka połówek pomidorków koktajlowych. Tak przygotowane piadiny kładziemy z powrotem na rozgrzaną patelnię. Gdy druga (surowa) strona zacznie się rumienić, a ser rozpuszczać składamy piadinę na pół. Po zdjęciu z patelni wkładamy do środka kilka liści świeżej rukoli. Gotowe! Pyszne! Warte każdej godziny czekania na ciasto 🙂