Zgłoszenie

Sabina

Pesto z Farfalle i Pietruszką

Głosy:  1/1 3

Składniki

200 g makaronu kokardki
Zielona pietruszka 50 g
Bazylia 50g
Parmezan 50 g
Oliwa z oliwek 0/5 szklanki
1 ząbek czosnku
listki bazylii
pieprz, sól

Pesto to bardzo proste a zarazem zdrowe danie! Zawiera m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 dzięki obecności oleju roślinnego. Główny składnik pesto, czyli bazylia, oddziałuje korzystnie na układ trawienny i może również łagodzić dolegliwości powiązane z nudnościami.

Przygotowanie dania:
Z bazylii, pietruszki, czosnku, orzechów i oliwy przygotowujemy sos miksując składniki przy użyciu blendera na gładką masę. Ugotowany makaron starannie odcedzamy.
Łączymy wszystkie składniki i mieszamy z sosem.
Doprawiamy do smaku.

Smacznego!